Microsoft пуска уеб версия на Office

Microsoft добави уеб версия на своя популярен пакет от приложения Office към портфолиото си от хостван софтуер за бизнеса. Освен това компанията ще предлага традиционния си Office като абонаментна услуга.

Новите предложения идват и с ново име. Уеб версията, известна преди като Business Productivity Online Suite, сега се нарича Office 365, съобщи CNET News.

Microsoft обяви новите си продукти в хотел The St. Regis, който е част от веригага Starwood и е един от първите клиенти на хостваните онлайн услуги на компанията.

Преходът към облака е голяма промяна, подобна на преминаването към графичния потребителски интерфейс, коментира новият президент на офис поделението на Microsoft – Курт дел Бене. Той припомни, че пуснатият по-рано тази година Office 2010 може да се използва и онлайн, и като традиционен софтуер.

Малкият бизнес ще може да ползва уеб-базирана версия на Office срещу $6 на месец. В момента няколко хиляди потребители тестват бета версия на услугата, която се очаква да бъде масово достъпна през следващата година. Планира се и версия за образованието.

Големите компании имат повече опции – от $2 месечно само за хостван имейл до $27 на потребител месечно за пълнофункционален офис, който включва десктоп пакет Office Pro Plus в допълнение към Sharepoint, Exchange, инструменти за комуникационен сървър и онлайн версии на Word, Excel, PowerPoint.

Очевидно, с новите предложения Microsoft ще конкурира много по-агресивно Google Apps – популярен пакет от облачни инструменти за продуктивност на бизнеса. Хостваните Google Docs и Gmail са безплатни, а бизнес версията Google Apps струва $50 годишно за един потребител.

Коментар