Икономични чипове на AMD тласкат пазара на мини РС

Пазарът на мини РС-та ще дръпне нагоре след второто тримесечие на 2007-ма година, когато се очаква AMD да пусне нискоенергийни процесори. Новите чипове ще бъдат произведени по 65-нанометрова технология и ще консумират едва 35 вата, съобщава digitimes.com.
AMD планира два такива процесора – едноядрен Sempron и двуядрен Athlon 64 X2. В същото време, консумацията на двуядрения Intel Conroe ще остане 65 вата през следващата година.
Моделите Athlon 64 X2 4200+, 4000+ и 3800+ се очаква да стимулират търсенето на на мини РС-та. Този пазар има голям потенциал, като предпоставки за това са непрекъснатото увеличаване на производителността на процесорите, съчетано с намаляване на консумацията.
Според източници от AOpen – компанията, която първа предложи концепцията MoDT (mobile on desktop), подобренията в архитектурата на процесорите и в производствения процес ще тласнат РС пазара в посока на по-малки дънни платки. Приложенията на мини PC-тата ще се разширят към телевизията, конзолите за игри и проекторите.

Коментар