Посочиха ключовите технологии за 2011 година

Анализатори от Gartner посочиха няколко ключови технологии, които ще играят важна роля в ИТ индустрията през 2011-та и следващите години. Сред тях са облачните услуги, мобилните приложения, таблетите, социалните комуникации и др.

Облакът

В момента този пазар е разделен на две големи категории – публични и частни облаци. Очаква се в близките три години доставчиците да предложат редица решения, които използват двата подхода едновременно.

Мобилни приложения и таблети

До края на 2012 година 1,2 милиарда души по целия свят ще използват мобилни устройства, проектирани за мултимедийно съдържание. Тази прогноза на Gartner разкрива големи възможности за компаниите, в най-различни аспекти.

Социални комуникации

Четири са ключовите направления на този пазар – социални мрежи, социални инструменти за съвместна работа, социални услуги за публикуване на съдържание и социални инструменти за получаване на обратна връзка.

Видео

Видеото не е нов формат, но днес неговата популярност расте сред немедийните компании, отбелязва Gartner. В идните три години видеото може да стане най-търсеният формат за разпространение на различно съдържание.

Анализи от ново поколение

Днешните софтуерни инструменти позволяват извършване на анализи на ново ниво. В частност, налице е възможност за симулации и създаване на модели, които позволяват изчисляване на резултати от специфична дейност. Това обаче изисква сериозни промени в съществуващите операционни методики.

Социален анализ

Стремително нараства популярността на решения и методики, които позволяват провеждане на анализ на аудиторията с помощта на различни социални мрежи. В бъдеще това ще стане много важен инструмент за бизнеса.

Флаш памет

Флаш паметта ще се използва все повече в различни потребителски устройства. Това е обусловено от нейните очевидни предимства – размери, производителност и устойчивост към различни въздействия.

Компютри навсякъде

Прогнозите на водещи индустриални експерти очертават свят, в който компютрите са вградени във всичко, което ни заобикаля. Това е много вероятен сценарий за развитие на индустрията, смята и Gartner.

Коментар