Започва мащабен проект за интернет в селата

Предстои стартиране на инвестиционен проект за изграждане на мрежи за широколентов достъп в селски райони на обща стойност 40 млн. лева. Средствата са предвидени по Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщи зам.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Реализацията на проектите ще даде възможност на повече от 500 000 българи от малки селища на страната да се обучават дистанционно, да работят от домовете си, да ползват електронно здравеопазване и административни услуги,  да пазаруват онлайн.

19-те селски райони и концепцията за реализирането на проекта са съгласувани в работна група по въпросите на широколентовия достъп и утвърдени от Консултативния съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Концепцията е обсъждана многократно с Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, както и с 3 дирекции на Европейската комисия.

Операторите на телекомуникационните услуги ще бъдат поканени при обсъждане на нови законодателни промени, които да улеснят достъпа и използването на инфраструктура за предоставяне на повече и по-качествени услуги, каза още заместник-министърът.

По данни на Индустри Уоч, изнесени днес на кръгла маса в БТА, страната ни е на последно място в ЕС по проникване на широколентов интернет. У нас този показател е 14%, докато средният в ЕС е 24%, сочи анализът.

Коментар