Nokia обяви ръст в печалбата и съкращения

Nokia обяви ръст на печалбата за последното тримесечие, въпреки скептичните прогнози на някои анализатори. За периода юли-септември финландската компания излиза на чиста печалба от 529 млн. евро, докато една година по-рано отчете загуба в размер на 559 млн. евро.

Приходите на най-големия производител на мобилни телефони в света са се увеличили с 5% през тримесечието – от 9,8 млрд. до 10,27 млрд. евро, става ясно от финансовия отчет.

За последните три месеца компанията е продала 110,4 млн. мобилни устройства, което е с 2% повече спрямо същия период на миналата година. Делът на смартфоните се е увеличил с 61% до 26,5 млн. броя. Средната цена на един апарат на база Symbian и Maemo обаче е паднала с почти една трета до 136 евро.

Същевременно Nokia ще направи драстични съкращения на персонала, за да оптимизира дейността си и да подобри ефективността. Ръководството на компанията е взело решение да съкрати 1,8 хиляди служители от офисите си по целия свят.

Освен това Nokia планира в бъдеще да пуска по-бързо нови устройства на пазара, за да отговори на променящите се желания на потребителите.

Коментар