Apple окончателно загърбва Flash

Apple няма повече да инсталира Adobe Flash Player на нови компютри. Софтуерът отсъства в обявените миналата седмица модели MacBook Air. Според Ройтерс, компанията възнамерява окончателно да се откаже от флаш технологията на Adobe.

Представители на Apple заявяват, че няма да инсталират предварително Flash Player, за да могат потребителите самостоятелно да си свалят и инсталират най-новата версия на плейъра, след като си купят компютър.

Отношението на Apple към флаш технологията създаде конфликт между двете компании, съпътстван от множество язвителни подмятания пред медиите. Стив Джобс неколкократно заяви, че Apple няма да използва повече Flash Player в мобилните си продукти от рода на iPhone и iPad, като вместо него компанията залага на новия уеб стандарт HTML 5.

Нещо повече, Apple обвини флаш технологията за някои проблеми с нейните Mac компютри. И други компании критикуваха Flash Player, но засега позициите на Adobe са силни, тъй като флаш технологията е масово използвана в уеб приложенията.

Коментар