Британци започват крупен “смарт-грид” проект

Жилища и предприятия в североизточната част на Йоркшир ще могат да се възползват от най-големия проект за "смарт-грид", правен някога в Обединеното кралство.

Около 14 000 жилища ще вземат участие в проект за 54 милиона лири, който има за цел да оцени въздействието на електрическите автомобили, соларните панели и други нисковъглеродни технологии върху електрическата мрежа.

Всички домове, участващи в проучването, ще си инсталират интелигентни измервателни уреди, 1500 ще използват въздушни или подземни термопомпи, на 800 ще се инсталират слънчеви фотоволтаични панели, а 150 ще бъдат обзаведени с електрически автомобили.

Резултатите ще бъдат приложени към цяла Великобитания, като с използват данните от 160 000 интелигентни измервателни уреда. След това ще се изпробват различни решения, за да се види как могат да се подобрят възможностите на мрежата.

Лийдс, Нюкасъл и Шефилд са сред големите градове, участващи в проекта, който е финансиран от CE Electric, British Gas, Енергийния институт на Дурам и EA Technology.

Коментар