Европа излезе начело в спама

Европа се наложи като най-голям разпространител на спам през първата половина на 2010 година, сочат данни на Trend Micro. Старият континент измести Северна и Южна Америка, както и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион по темпове на създаване и разпространение на нежелана е-поща.

Изненадващо, порнографските съобщения заемат само 4% от общия обем на спама в света. До 65% от нежеланата е-поща е посветена на рекламата и медицинските услуги. Най-популярната технология за разпространение на спам е HTML.

Броят на линковете към зловредни сайтове е нараснал от 1,5 милиарда през януари до над 3,5 милиарда през юни 2010 г., сочи докладът на Trend Micro. Северна Америка е източник на най-опасните линкове към подобни сайтове, но техни жертви са основно потребителите в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Ключови URL адреси, блокирани от Trend Micro, водят към сайтове със съдържание за възрастни и такива, съдържащи зловреден софтуер. Броят на новите уникални софтуерни заплахи, възникващи всеки ден, превишава 60,000.

Около 60% от новите сигнатури и програми за откриване на вируси се падат на троянците, докато през юни този показател беше 53%. Вируси от типа Backdoor и шпиони-троянци, предназначени за кражба на данни, заемат съответно второ и трето място.

Коментар