Важен документ за интернет общността

Организацията IETF (Internet Engineering Task Force) публикува наскоро документа RFC 5992 „Ръководство за регистрация на домейни на европейски езици, използващи кирилица“, който съдържа полезна информация за интернет общността, съобщи Илия Базлянков, председател на УС на сдружение УНИНЕТ.

Автори са президентът на руската компания „Регтайм“ – Сергей Шариков, Дезире Милошевич – съветник по международната дейност на компанията „Afilias” и членът на IAB (Internet Architecture Board) д-р Джон Кленсин.

Документът представлява ръководство за регистратори и регистри, които желаят да регистрират домейни на кирилица на босненски, български, белоруски, македонски, черногорски, руски, сръбски и украински езици. В него са описани подходящите за използване при регистрация символи, както и таблици, указващи прилика между букви на кирилицата, латиницата и гръцката азбука според стандарта Unicode.

RFC 5992 засяга косвено и българската кандидатура за домейна от първо ниво „.бг“, защото в него е посочено че единствено буквата „г” прилича на латинската „r“ и гръцката „гама".

Подобен RFC 3743 за домейни на китайски, корейски и японски език е издаден още през 2004 година.

Новият стандарт вече се използва от Telnic – регистър на домейните .tel, както и от компанията Afilias, която ще започне постепенно внедряване на стандарта в управлявани или технически поддържани от нея домейни – .info, .org, .mobi, .asia, .aero, .me и др.

Коментар