София Стартъп Уикенд – част от Глобалната стартъп битка

Startup Weekend, организация с нестопанска цел, базирана в Сиатъл, САЩ, представя Глобалната стартъп битка – събитие, създадено с цел да вдъхнови и да изправи един срещу друг предриемачи от цял свят по време на Световната седмица по предприемачество.

Страхотната новина за всички настоящи и бъдещи технологични предприемачи в България е, че те също ще могат да се включат в Глобалната стартъп битка по време на София Стартъп Уикенд. Организатор за България е инвестиционата мрежа CEE CHIPS, а събитието ще се състои от 12-14 ноември 2010 в София в сградата на основния местен партньор – SAP Labs  България, на адрес: бул. Цар Борис III, 136А.

Стартъп Уикенд предизвиква участниците в над 100 събития на година по целия свят да представят бизнес идеи, да сформират екипи и да създадат функциониращи прототипи на идеите си в рамките на по-малко от 54 часа. Събитието е създадено с цел да даде възможност на настоящи и бъдещи ИТ предприемачи да срещнат хора със сходни възгледи и да разменят идеи помежду си. Само за един  уикенд  участниците могат да развият своята идея до реално функциониращ прототип в среда максимално близка до реалната. Всяко събитие обикновено завършва с излъчване на победител, но само по време на Глобалната седмица по предприемачество (12-19 ноември) Стартъп Уикенд ще даде на всички участници по целия свят и възможността да се включат в Глобалната стартъп битка.

Глобалната стартъп битка е мащабно състезание, което ще изправи един срещу друг отбори от над 20 града по света, в които ще има Стартъп уикенди по време на Световната седмица по предприемачество. Тимът-победител във всеки един от градовете, определен от местно жури, ще има 24 часа да направи 90-секундна видео презентация на своя току-що създаден продукт или услуга. Хора от целия свят ще могат да гледат презентациите онлайн и да гласуват за своя фаворит. Победителите ще получат както парични награди, така и награди от глобалните партньори на инициативата – Twilio, oDesk, Microsoft, Lexmark. Победителите ще имат и уникалната възможност да представят своята концепция пред известен бизнес ангел или рисков инвеститор.

Глобалната стартъп битка ще обхване всички краища на света, минавайки през места като Бостън и Бейрут, Сан Франциско и Сао Пауло.

Таксата за участие в  София Стартъп Уикенд е 40 евро, което включва всички консумативи за работата на екипите, както и храна и напитки за периода на събитието. Организаторите са предвидили и специални цени за студенти.

Коментар