Наградиха млади предприемачи

Проектът Ocozy.com за ръчно-правени аксесоари, подаръци и неща за дома на Борислав Милоев спечели първа награда от 100 000 лева в конкурса “Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи”.

Второто място в състезанието и 60 000 лева взе проектът Училище по роботика „Robopartans” на Кирил Митов. Проектът на Нина Димитрова “Комплексен домашен социален патронаж” бе класиран от журито на трето място и получи 40 000 лева.

Специалната зелена награда за защита, опазване и подобряване на околната среда бе присъдена на Даниел Йорданов, чийто проект за преработка на отпадно стъкло за производство на абразив получи най-много точки в категорията.

Повече от 190 кандидати взеха участие в конкурса, като изпратиха различни проекти за стартиране на нов бизнес. След три етапа на оценяване бяха класирани седем финалисти, които в деня на церемонията представиха своите бизнес идеи пред финалното жури.

“Тук е нашето място да помогнем, защото обикновено няма кой да подаде ръка на смелите и предприемчивите. Мястото на държавата е да даде среда за развитие на такива хора и такива идеи. Само тогава икономиката се развива не еволюционно бавно, с натрупвания, а революционно бързо със скока в мечтите на тези хора. България трябва да стане място, в което човек да може да реализира мечтите си”, каза по време на церемонията министър Трайчо Трайков.

Какво може да направи България за себе си, така че да стане по-просперираща? Как да се стимулира растежът? Начинът, по който това бе направено в Америка, и начинът, по който това може да стане тук, е чрез предприемачество, заяви Джеймс Уорлик, посланник на САЩ в България.

Коментар