Центровете за данни вдигат капацитета си

Половината корпоративни центрове за данни ще увеличат капацитета си през следващата година, прогнозира Gartner. Ръстът на обема на данните е едно от ключовите прeдизвикателства за компаниите в момента.

Около 47% от организациите в проучване на Gartner са включили увеличаването на капацитета на своите центрове за данни в списъка на Топ 3 приоритетите. Останалите две задачи са: увеличаване на производителността и разширяване на съществуващите системи; и решаване на проблема с претоварване на системите.

Ръстът на обема на данните увеличава разходите за оборудване, софтуер, обслужване и управление на допълнителни услуги, посочват от Gartner. 62% от анкетираните са заявили, че до края на 2011 година ще инвестират в решения за съхранение на данни.

През 2010 година световната икономика продължи да се възстановява и все повече компании мислят за ръст, а не за икономии. Ето защо се менят и приоритетите на ИТ отделите. Докато през миналата година повечето ИТ мениджъри бяха принудени рязко да съкратят разходите за развитие, сега те се сблъскват с проблема на остарялата инфраструктура, допълва Gartner.

Коментар