Стартира рейтингова система за ВУЗ-овете

Интернет базирана рейтингова система на висшите училища в България вече е достъпна за потребителите. Системата съдържа огромна по обем и разнообразие  информация за акредитираните висши училища в страната. Тя позволява ВУЗ-овете да бъдат сравнявани по професионални направления според различни, предварително заложени критерии.

”Системата непрекъснато ще се обновява и ще бъде база за развитие и усъвършенстване на висшето образование в България”, каза при представяне на проекта министърът на образованието Сергей  Игнатов.

В България функционират 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления.

Рейтинговата система позволява изработване на практически неограничен брой различни класации. Всеки отделен потребител ще може да прави и собствени класации, в зависимост от индивидуалните си потребности и интереси.

Съществуващата до момента информация за висшите училища в страната е недостатъчна, смятат над 2/3 от анкетираните в социологически проучвания на МБМД, обяви управителят на агенцията – Мира Радева.

„Системата е създадена по стандартите на най-добрите подобни системи в света”, каза Саша Безуханова, заместник-председател на КРИБ и директор „Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа. „Тя е важен инструмент за реформи, който ще ни помогне да бъдем по-конкурентноспособни”, подчерта Безуханова.

Чрез английската версия на портала българските висши училища подобряват шансовете и присъствието си в европейското и световно образователно пространство, стана ясно при представянето.

Коментар