12 кандидати за мениджъри на първия фонд по JEREMIE

Подадени са 12 заявления за участие в избора на фонд мениджъри на първия от трите фонда по инициативата JEREMIE, по информация от Европейския инвестиционен фонд, който управлява средствата от името и за сметка на българското правителство.

Кандидатите се състезават за финансови посредници, които ще получат средства от холдинговия фонд по JEREMIE, за да създадат един или няколко фонда за рисков капитал за стартиращи малки компании (т.нар. venture capital). Едно от условията към кандидатите е да осигурят и определен процент собствено финансиране за инициативата, съобщи МИЕТ.

Фондът за стартиращи малки компании е първият от трите вида, които предстои да бъдат учредени по JEREMIE. Той ще започне дейността си с капитал от 30 млн. евро, като 21 млн. евро от тази сума са за сметка на JEREMIE, а останалите трябва да бъдат осигурени от фонд мениджъра.

Другите два вида фондове – growth equity (за малки компании в процес на развитие) и mezzanine (смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми) ще бъдат с капитал от по 60 млн. евро. Половината от тази сума е осигурена за сметка на JEREMIE.

Коментар