Panasonic инвестира $30 милиона в Tesla Motors

Японският гигант Panasonic е инвестирал 30 милиона долара в производителя на електрически автомобили Tesla Motors, базиран в САЩ. От миналата година Panasonic е доставчик на клетки за литиево-йонни батерии за Tesla.

Двете компании вече работят съвместно по разработване на клетки от следващо поколение за линията Model S, съобщи GreenTech.bg. Новото технологично сътрудничество бележи следващ етап в отношенията между двете корпорации.

Toyota също е инвеститор в Tesla, като самата тя купува никел-метал-хидридни батерии за своите хибриди от Panasonic.

Panasonic има амбицията да се превърне в най-голямата компания в света, когато става дума за зелена електроника. Стратегията бе разработвана в продължение на няколко години.

До 2018 г. компанията иска да постигне баланс, при който генерира 30% от очакваните годишни постъпления от бизнеса си с енергийни системи. Сега това звено генерира около 15 на сто от приходите на дружеството.

Компанията неотдавна закупи 51% от Sanyo и най-вероятно ще придобие останалата част от фирмата до края на тази година. Sanyo пък е един от основните производители на слънчеви панели и батерии.

Коментар