Лаптоп индустрията не бърза с USB 3.0

Производителите на лаптопи не бързат да внедряват новия стандарт USB 3.0. Поне година ще мине, докато високоскоростният интерфейс стане широко разпространен, според представители на индустрията, на които се позовава digitimes.com.

Основни пречки пред USB 3.0 в момента са цената и нестабилната работа на компонентите, поддържащи новия стандарт. Това обаче не звучи убедително, като се има предвид, че основният чип за USB3.0 струва $4-5, което едва ли ще оскъпи сериозно компютъра.

Производители от ранга на HP, Acer и Asus вече доставят ноутбуци с портове USB 3.0, но делът им все още е много малък. Засега USB 3.0 е наличен само в моделите от висок клас.

От друга страна, потребителите не изпитват остра нужда от USB 3.0. Ето защо доставчиците отлагат внедряването на стандарта, за да не се въвличат в излишни разходи, които няма да им дадат конкурентно предимство.

Поевтиняването на чиповете за USB 3.0 е възпрепятствано от монопола на компанията Renesas. Очаква се до края на годината USB Implementers Forum (USB-IF) да сертифицира и контролери, разработени от тайвански компании. Появата им на пазара ще доведе до ценова война.

Ситуацията може да се промени и когато поддръжката на USB 3.0 бъде внедрена в чипсетите. Засега обаче Intel не бърза с подобно решение.

Коментар