България вече работи с Шенгенската ИС

В края на миналата седмица крайните потребители на Шенгенската информационна система в България бяха включени с достъп до базата данни. Непосредствено след това  Бюрото „Сирене” започна да обменя сигнали с други държави-членки на Шенгенското пространство, съобщи МВР.

Техническото включване на Националната система към Централната шенгенска информационна система, базирана в Страсбург, започна на 5 ноември, съгласно пътната карта за включване на България в ШИС. Първият сигнал, подаден от България в системата, бе въведен в 20.45 часа в събота от Първо РПУ – София и се отнася за откраднат автомобил. Той незабавно е бил въведен в ШИС за издирване в държавите от Шенген.

В бюрото „Сирене” в неделя е получен и първият сигнал за заловен издирван –  български гражданин по европейска заповед за арест. Той бил арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС.

От събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани лица, автомобили и документи, съобщиха от министерството на вътрешните работи.

Коментар