Успехът на компаниите ще зависи от симбиозата между CEO и CIO

Седем основни грижи са налегнали главните изпълнителни директори (CEO), според нов доклад на анализаторите от Гартнър. В решаването им ключова роля могат да изиграят ИТ директорите, или т.нар. CIO-та. За целта обаче те трябва да разбират по-добре проблемите, които вълнуват CEO-тата, и последствията, които те биха имали за ИТ отделите.

И така, какво безпокои CEO-тата?

Спад в доверието

Много CEO-та ще престанат да се занимават с увеличаване на инвестициите и разширяване на бизнеса през 2011 година, ако доверието продължи да пада. Това ще бъде своеобразна корекция на реалната ситуация, при която ентусиазмът на мениджърите по повод отминаване на кризата от 2008-2009 г. вече поутихва.

При подготовката за 2011 година повечето CIO-та трябва да имат предвид, че ги очаква ограничен ръст на ресурсите, наред с нарастваща корпоративна предпазливост. Някои програми, замислени в средата на 2010 г., ще преминат бюджетния цикъл, но е възможно да се натъкнат на забавяне и нерешителност от страна на бизнес ръководството през първата половина на 2011 г. CIO-тата са длъжни да предупредят своите бизнес ръководители, че рискуват да загубят ценни ИТ кадри, които могат да преминат в други компании.

Поддържане на вътрешно генерирани наличности

Повечето CEO се доволни от факта, че техните радикални програми за намаляване на разходите, започнали през 2009 г., са довели до излишък от налични пари, които са им необходими за преодоляване на трудностите в кризата. Сега обаче мениджърите се сблъскват с предизвикателството да инвестират в развитие, като същевременно запазят излишъка от кешови наличности, за да гарантират сигурност на бизнеса от пристъпите на непостоянство.

CEO-тата ще бъдат по-заинтересовани от икономически обосновани ИТ проекти, които увеличават паричните ресурси. Ето защо CIO-тата трябва да докажат, че проектите, с които се занимават, са способни да генерират налични средства и да ускорят движението на паричните наличности.

Инвестиране в нова рентабилност

Някои CEO-та постигнаха висока печалба в последните две години, благодарение на разликата, която възникна от сериозните съкращения на текущи разходи. Алтернативното решение, т.е. получаване на печалби от повишаване на цените, е достъпно за малцина, тъй като възможностите за ценообразуване са ограничени от по-пестеливото поведение на потребителите. CEO-тата биха могли да се заемат с развитие на системна рентабилност чрез реорганизация на бизнес процесите, а не чрез съкращаване на разходи.

В тази перспектива, CIO-тата трябва да се фокусират върху един от основните бизнес процеси и да го променят радикално или да го зачеркнат напълно през 2011 и 2012 година. ИТ директорите, които предлагат идеи за значително намаляване на разходите чрез глобална промяна или автоматизация на процесите, е по-вероятно да получат одобрение от своя CEO. Така например, могат да се заменят писмените заявления от потребителите с онлайн форми на общуване.

Прилагане на иновации за развитие

В условия на криза повечето компании продължиха да инвестират в научно-изследователски разработки, но не бързаха да ги внедряват, изчаквайки по-благоприятни пазарни времена. Веднага щом ситуацията се стабилизира, CEO-тата ще поискат да монетизират сключените иновационни сделки. И тук ще им потрябва помощта на ИТ отделите, за да пренесат иновационния продукт или услуга на технологично развитите пазари. Повечето CIO-та следва да добавят електронни услуги, социален маркетинг, смартфони или иновации на места, които способстват внедряването на нови продукти и услуги.

Влияние върху политизираната икономика

Изпълнителните директори трябва да участват в сериозни дискусии с политическите ръководители, доколкото последните определят правилата, по които работи икономиката. Развитите икономики се опитват да се върнат към солиден ръст, но много бизнес ръководители са загрижени, че законодателните и данъчни изменения, прокарвани от правителствата, могат да навредят на пазара. В частност, водещите CEO-та се тревожат, че сложните данъци, събирани с цел субсидиране и стимулиране на икономиката, могат да доведат до увеличаване на техните разходи и да намалят търсенето на продуктите им.

На CEO-тата е необходима стратегическа информация, за да печелят политически битки и да съблюдават законите с цел избягване на глоби. В някои случаи бизнес ръководителите могат да създават или отхвърлят нормативни документи. CIO-тата пък трябва да имат ефективна тактическа комуникация със CEO-администрацията и правния отдел, за да помогнат с анализ на сложните данни и информационни запитвания.

Дългосрочно устойчиво развитие

Много дългосрочни проблеми заставят изпълнителните директори да се замислят за устойчивостта на бизнеса и сектора, в който работят. Тук се включват огромните мащаби на развиващите се икономики, вкл. Китай, неустойчивите цени на петрола, скъпите метали и ограничените ценни ресурси, като например литий и неодим. Към тях се добавят промените в климата, утилизацията на отпадъците и финансовите намеси на правителствата. CEO-тата работят, мислейки за устойчивото развитие и извличайки полза от това.

Макар и намаляването на енергийната консумация при ИТ операции да остава постоянна цел, за повечето организации по-важна и стратегическа задача е как ИТ отделите да обезпечат устойчиво развитие на бизнеса. ИТ звената са длъжни да се научат да участват в този процес и да повишават ефективността на компаниите. CIO-тата трябва да управляват бизнес системи, разчетени за дългосрочно развитие, и планове за развитие на информационната инфраструктура.

Наследство и приемственост

В последните години, поради кризата и атаката срещу заплатите, много CEO-та останаха недоволни от своята роля. Анализаторите очакват, че в следващите година и половина ще се увеличи текучеството сред изпълнителните директори, след като бордовете на компаниите преминат към нови, следкризисни стратегически направления. Ще се търсят бизнес ръководители, които разбират технологиите и могат да работят ръка за ръка със CIO-тата; мениджъри, които разбират какво предлагат информационните технологии, инвестират в тях и действат, използвайки пълния потенциал на ИТ.

В следващите пет години CEO позиции ще заемат представители на поколението от великия подем. В момента тези хора заемат CIO роли. Гартнър препоръчва на сегашните CIO да съветват, насърчават и поддържат своите колеги, които имат качества да бъдат CEO, като така формират новия бизнес ръководител, за когото биха искали да работят.

Коментар