Изоставаме много в иновативните индустрии

Растежът следва да се базира на иновативни индустрии, които осигуряват максимално висока добавена стойност и плодовете от успехите да бъдат разделени между максимално голям брой хора. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в лекция на първата международна студентска научна конференция на тема „Европейски съюз 2020".

В своята стратегия „Европа 2020" ЕС залага на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. За България е важно, че може на практика да участва във взимането на решения в съюза, а не да бъде страничен наблюдател, каза министър Трайков пред студенти и докторанти от седем български и пет чуждестранни висши учебни заведения.

В момента българската икономика разчита в много голяма степен на сектори, основани на евтина работна ръка и природни ресурси. Това е един от основните изводи от секторен анализ на икономиката, разработен от екипа на МИЕТ. По думите на министър Трайков, в дългосрочен план не можем да разчитаме на ръст на конкурентоспособността в тези отрасли.

В секторния анализ се констатира също, че делът на отраслите, свързани с иновации, в българската икономика е много нисък – около 25%, срещу 45% средно за ЕС. Държавата трябва да създаде подходящи условия за промяна на тези негативи, каза министър Трайков. Сред тези условия той посочи възможностите за финансиране по Оперативната програма „Конкурентоспособност", инициативата JEREMIE, както и стимулите, които осигурява Законът за насърчаване на инвестициите и проектът на закон за иновациите.

Новият екип на МИЕТ e свършил сериозна работа, за да бъде отпушено финансирането по програма „Конкурентоспособност", смята министърът. През лятото на миналата година в програмата е имало едва около 100 хил. лева, платени за бизнеса, докато днес тази сума е увеличена 300 пъти.

Министерството е положило сериозни усилия, за да предоговори изцяло правилата по европейската инициатива JEREMIE. Така днес средствата по този инструмент ще бъдат основно предназначени за рисково финансиране за бизнеса, каквото в момента не достига.

Проектозаконът за иновациите, по който се работи в момента, ще създаде условия за по-ефективно използване на публичните средства и ще регламентира стимули за компаниите, които инвестират в иновации. Това е необходимо условие, за да бъде постигната националната цел – инвестициите в научни изследвания да достигнат 1.5% от БВП до 2020 година. В Закона за насърчаване на инвестициите също са предвидени редица стимули за иновативния бизнес, каза още министър Трайков.

Коментар