Всеки десети споделя лековерно паролата си

Около 12% от потребителите, или повече от един на всеки десет, са склонни да споделят своите логин и парола просто ей така, с непознати, разкри международно проучване на компанията за сигурност BitDefender.

Над 670 от анкетираните 1000 случайно избрани потребители на средна възраст 29,5 години признават, че използват повече от три услуги, докато са на работа, които изискват логин и парола за достъп. 73% от респондентите споделят, че разчитат на една и съща парола за различните акаунти.

Резултатите показват, че ако някой се добере до чужда парола, дори и за един акаунт, с много голяма вероятност ще получи с нея достъп и до останалите акаунти на потребителя. Достатъчно е злонамерено лице да разбере паролата за чата, например, за да проникне в пощенската кутия, електронното банкиране или блога на жертвата, коментират от BitDefender.

Една четвърт от анкетираните ползват минималните 6-символни пароли, а само 10 от 1000 прилагат буквено-цифрова комбинация с дължина 15 знака.

Но най-фрапантният резултат от проучването е, че потребителите лекомислено предават паролите си на непознати за проверка на тяхната устойчивост. Това е все едно да имате дубликати на ключовете от апартамента си и да ги давате на всеки, който ви ги поиска, коментират авторите на анализа.

По време на изследването 12% от анкетираните с готовност са разкрили паролите си за акаунти на специалистите от BitDefender.

Коментар