ЕС ни дава 60 млн. лв. за квалификация на учители

Европейската комисия е отпуснала 60 милиона лева по програма „Есхил” за квалификацията на всички учители през следващите три години. Това съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова на кръгла за проблемите и перспективите на професионалното образование у нас, организирана от Съюза на българските учители.

Директорите на професионални гимназии, в сътрудничество с бизнеса, да изготвят визията за развитие на това стратегически важно за страната ни образование, предложи Дамянова.

Дискусията се водеше основно около проблемите на професионалните училища в столицата. Основен акцент на форума бе стратегия „Европа 2020”. Участниците обсъдиха добри практики на взаимодействие между професионалните гимназии в Западна Европа и бизнеса, както и подготвянето на необходими за него кадри.

Всеобщо е мнението, че статусът на професионалното образование у нас трябва да бъде издигнат на по-високо ниво. Дискусията приключи с обещание такива срещи да бъдат проведени във всички области на страната и да станат постоянни.

Коментар