Джеймс Уорлик ни съветва да произвеждаме технологии

България трябва да бъде не просто консуматор на модерни технологии, а и производител, призова посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той участва в днешната кръгла маса на тема „ИТ аспекти в отбраната и сигурността в контекста на новата стратегическа концепция на НАТО и стратегията на ЕС”.

„Армията по света е генератор на технологично развитие, а не само потребител”, заяви в същия дух председателят на Българския ИКТ Клъстер Петър Статев. Той призова държавата да отвори вратите си за малките и средни технологични предприятия, които са успешни на външните пазари, но засега не намират място в България.

Майкрософт e готова да инвестира във военното образование, за да осигури кадрите, които са необходими на системата на отбраната в областта на технологиите, заяви Георги Ранделов, генерален директор на Майкрософт България.

„Трябва да започнем промяната от образователната система. Използвайте ни, ние сме част от тази държава не само географски”, призова и Константин Веселинов, управител на Хай Компютърс.

Новите технологии се развиват изключително бързо и изпреварват системите за отбрана, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Съветникът на премиера по отбраната Светослав Спасов пък призова българския бизнес и представителите на международните ИТ компании да проявяват повече инициатива в развитието на отбранителната технологично-индустриална база.

Коментар