БАН излиза на пореден протест

Инициативният комитет за организиране на протестни действия, излъчен от Общото събрание на БАН, приканва към нов протестен митинг-шествие идния вторник.

Вече два пъти учените протестираха за възстановяване на бюджета за 2010 с цел изплащане на заплати и пускане на парно, за изпълнение на ангажиментите поети няколкократно от правителството и за подаване на оставка от двамата министри – Дянков и Игнатов, припомня БАН.

Исканията са приети формално, но разговор по поставените проблеми няма. „Изглежда, че двойката Дянков – Игнатов разчита, че с мълчание и спотайване зад дебелите министерски стени ще притъпи нашата решителност”, се казва в призива.

Учените са стигнали до единствения извод, че трябва пак да изразят волята си на протестен митинг, надявайки се, че обществото има достатъчно образовани и достойни граждани, които да ги чуят.

Протестът този път ще е мълчалив, под лозунга: „Да отговорим на мълчанието с мълчание”. Ще бъдат запалени свещи като „символ, че пламъкът на знанието и науката побеждават безпросветната тъмнина".

Коментар