Мейнфреймите по-изгодни от Linux сървърите

Икономиите при използване на мейнфрейм системи, вместо сървъри, са от 5% до 60%, твърди нов доклад на експертите от Illuminata, цитиран в Inquirer.

За големите корпорации вече не е разумно да измерват цената на притежание на базата на “едно приложение на сървър”. Те трябва да сравняват 10-50 приложения върху един мейнфрейм срещу 10-20 блейд сървъра или грид от 50 разпределени системи, препоръчва докладът “IBM System z TCO: Man Bites Dog”.   

През последното десетилетие мейнфрейм машините на IBM бяха актуализирани, така че днес те са значително по-достъпни и пригодени към модерните API-та (приложни програмни интерфейси) и софтуер от типа мидълуер.

Цената за притежание на мейнфрейм е между 30 и 60% по-добра, отколкото на 30 Sun сървъра или 300 Linux сървъра, твърди Illuminata. Една от причините за това е, че сегашните мейнфрейми консумират много по-малко електричество, вкл. и за охлаждане в сравнение с повечето 1U сървъри при едно и също натоварване.

В допълнение, когато мейнфреймът изпълнява различни задачи, на бизнеса не се налага да наема повече хора да ги управляват, посочва докладът. Голяма икономия се постига и от софтуера. Цената за лицензи при мейнфрейма намалява с нарастване на натоварването, твърдят от Illuminata.

Коментари по темата: „Мейнфреймите по-изгодни от Linux сървърите”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    и не само цената на машината, поради факта, че много компании всъщност не купуват машините а само наемат място … да не говорим пък какви са цените за поддръжката, съответно трансфер на 1кб 🙂

  2. ИТ ветеран

    Голямата машина (mainframe) е изключително постижение. Всичко след нея е по-слабо и има предимство само в по-малките размери. Хубаво е, че IBM не остави mainframe системите, а продължава да ги развива. Проблемът е че вече трудно се привличат специалисти за големи машини, защото повечето смятат, че това не е перспективно. Напротив, ако IBM продължи да развива системата, перспективите са много добри. Говоря все пак за перспективи в големи организации и проекти, където и цифрите за ИТ системи са много сериозни

  3. Дядо Мраз

    Защо превеждате рекламни материали на IBM?
    Пропуснали сте да споменете колко милиона струва една mainframe система.

Коментар