3D стандартът WebGL навлиза в браузърите

Следващите версии на браузърите Chrome и Firefox ще поддържат стандарта за триизмерна графика WebGL. Технологията вече е включена в седмата бета версия на Firefox 4, която беше пусната миналата седмица.

WebGL позволява създаване и преглеждане на уеб страници с 3D съдържание, без да е необходимо инсталиране на плъгини. Поддръжката на WebGL във Firefox е включена по подразбиране, т.е. не се налагат промени в настройките на браузъра, за да могат потребителите да гледат WebGL съдържание.

Новата версия на Firefox, подобно на IE9, използва и API (приложен програмен интерфейс) за триизмерна графика, с цел съвместяване на различни слоеве на уеб страниците – текстове, графика и видео.

Последната бета версия Firefox 4 предлага и подобрена поддръжка на API Direct2D за ускоряване на двумерната графика в Windows Vista и Windows 7.

Разработчиците на Chrome също са предвидили поддръжка на WebGL в следващата версия 9 на браузъра. В интернет се появи впечатляващо видео с демонстрация на WebGL едновременно на осем компютъра с Chrome. Отделните браузъри синхронизират рендеринга на сцените с помощта на технологията WebSockets.

Коментари по темата: „3D стандартът WebGL навлиза в браузърите”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Нещо не сващам. Тва WebGL не е ли сам по себе си плъг ин. Съответно ако е, не излиза ли, че статията е опит да наложи даден плъг ин, а в съшото време патетично възнася, че без да е необходимо инсталиране на плъгини.

    Пак да кажа, не го знам кои туй WebGL.

  2. Иван

    Благодаря, интересна статия. Ще е добре и от полза на всички да направите цяла поредица от статии за последните нововъведeния в браузърите и нещо повече за MathML.

Коментар