Процесорите на Intel вече поддържат OpenCL

Intel публикува първа реализация на стандарта OpenCL 1.1, оптимизиран за процесори Core, работещи под управление на Windows 7 и Vista. Отвореният език OpenCL (Open Computing Language) се използва за създаване на програми, които използват паралелни изчисления от общ характер.

С помощта на OpenCL може да се създава програмен код за системи, комбиниращи централен (CPU) и графичен (GPU) процесор. Използването на OpenCL не е свързано с лицензни плащания. С разработката и налагането на OpenCL се занимава некомерсиалната организация Khronos Group, в състава на която влизат Apple, AMD, Intel, Nvidia и други компании.

Алфа-версия на OpenCL SDK е достъпна на сайта на Intel. Разработчиците ще могат да се възползват от предимства на процесорите Core, като например наличието на няколко ядра и разширените инструкции SSE. Intel предупреждава, че алфа версията е предназначена изключително за тестови цели и няма гаранция, че ще работи правилно и, че ще остане в същия вид и в бъдеще.

Nvidia, която е член на Khronos Group, развива собствена подобна технология, наречена CUDA. AMD пък вече изпревари Intel с поддръжката на OpenCL в своите продукти. Нейната реализация на OpenCL за CPU-та беше сертифицирана от Khronos. През май тази година AMD пусна ATI Stream SDK 2.1, който поддържа OpenCL за GPU и x86-совместими CPU.

Даунлоуд: Intel OpenCL SDK

Коментар