ITU засилва мерките за защита на децата онлайн

Започна нов етап от проекта “Защита на децата онлайн” (COP) на Международния съюз по телекомуникации (ITU). Той предвижда насърчаване на развитието на национални COP центрове, провеждане на информационни кампании и форуми за създаване на безопасна среда за младите потребители на интернет.

Новият етап бе обявен на 17 ноември от патрона на инициативата Н.П. Лаура Чинчила, президент на Коста Рика, и генералния секретар на ITU Хамадун Туре по време на церемония в Сан Хосе, Коста Рика. Предвиждат се конкретни мерки и рамка за координиране на вече съществуващите глобални усилия в тази област, въвеждане на тренинги и обучения по безопасност и превантивни дейности.

COP ще се основава на “Насоките”, разработени от ITU и партньорите му от индустрията, гражданското общество, правителствата, агенциите на ООН и други заинтересовани страни. Със старта на новия етап се преминава от създаване и разпространение на тези “Насоки” към разработване на кодекси за поведение, създаване на национални горещи линии, разработване на национални пътни карти и законодателни пакети, обучение за родители, настойници и възпитатели и др.

Предвижда се и създаване на платформи за сътрудничество като например онлайн системи за обмен на съвети и информация.

Глобалната инициатива COP цели да даде на регулаторите възможности да надграждат, използвайки опита на другите страни при разработване на национални планове за защита на децата онлайн. За индустрията тази инициатива би трябвало да даде възможности за саморегулиране и позитивно участие в онлайн общности. За родителите тя трябва да осигури подготовка и разбиране на потенциалните рискове.

COP беше обявена през ноември 2008 г. с подкрепата на генералния секретар на ООН, който призова всички държави да я подкрепят. COP обединява партньори от всички сектори на международната общност с цел създаване на безопасна и сигурна онлайн опит за децата по света.

Коментар