За първи път в „Бъди грамотен”: ученици срещу родители

Мездра е градът-иноватор в кампанията на М-Тел и Академика БГ „Бъди грамотен”. В мездренското основно училище  “Св. св. Кирил и Методий” се проведе специална правописна надпревара – ученици срещу родители. Това е първата подобна проява от националната кампания “Бъди грамотен” и е по идея на Евгения Петкова, начален учител от училището в Мездра.

В състезанието се включиха 12 родители срещу 30 деца от 4 клас. Отборът на родителите победи с малка разлика. Възрастта оказа влияние, а не знанията, смята учителката Евгения Петкова.   

В „Бъди грамотен” днес се oчаква да се включват още 130 деца от 2, 3 и 4 клас на същото училище. Техните резултати ще бъдат ясни във вторник.

Близо 5000 ученици от цялата страна се включиха в „Бъди грамотен” от старта на инициативата досега. В откритите сесии, проведени през юни в София, 3000 столичани от всички възрасти имаха възможност да тестват безплатно знанията си по роден език.

Целта на кампанията е да поощри доброто владеене на българския език чрез интерактивни тестове по правопис. Към момента в цялата страна са проведени 51 състезания, като над 1000 деца с отлични резултати бяха наградени от М-Тел. Инициативата ще продължи и през следващите месеци.

М-Тел подкрепя Националната кампания „Бъди грамотен” като част от социалните инициативи на телекома през 2010 година. Техен акцент тази година са образованието, грамотността и съхраняването на родния език.

Коментар