Американците луднаха по MacBook Air

Интересът към компютрите MacBook на Apple рязко се е увеличил, сочи анкета на анализаторската компания ChangeWave Research сред потребителите в САЩ.

10% от американците планират да си купят ноутбук в следващите три месеца. Това е с 2% повече, отколкото през октомври, и най-високият заявен интерес към подобна покупка от три години насам.

Добрата новина за Apple е, че 36% от планиращите покупка на ноутбук, смятат да се сдобият с MacBook, което е с 11% повече, отколкото през предходния месец.

Анализаторите обясняват повишения интерес към епълския ноутбук с появата на новия модел MacBook Air в края на октомври. Ноутбукът разчита на твърдотелен диск (SSD) вместо на традиционния HDD и вече е наличен и във вариант с 11-инчов дисплей.

Същевременно, ChangeWave Research отбелязва спад от по 4% в продажбите на Dell и HP на местния пазар. Като цяло, общите продажби на ноутбуци в последните 18 месеца са намалели с 10%.

9% от анкетираните планират също така да си купят iPad в следващите три месеца за себе си или като подарък за друг човек. Очакват се също увеличени покупки на телевизори, цифрови камери, iPod плейъри и Blu-ray устройства.

Коментар