IP Свързаност – платформата SmartEdge MSER от Ericsson

Високата конкуренция в областта на интернет услугите налага нови изисквания по отношение на архитектурата на IP мрежите – да бъдат гъвкави, да предоставят лесно нови персонализирани широколентови услуги, за генериране на допълнителни приходи за доставчиците и повишаване на тяхната конкурентноспособност.

Предимството

Фамилията SmartEdge Multi-service Edge Router (MSER) на Ериксон предлага високо ефективни решения за внедряване на нови услуги като IPTV, Video-on-Demand и интерактивни онлайн игри. SmartEdge предлага многофункционалност и гъвкавост на агрегиране, което е от особено значение при предлагането на тези услуги.

SM480 Metro Ethernet Service Transport платформата ускорява конвергенцията на фиксираните и мобилни мрежи.

Намалява разходите

Като самостоятелна интеграционна единица, платформата SmartEdge MSER предлага множество функции, които в друг случай биха изисквали няколко устройства. Тя обединява Ethernet aggregation, IP routing и subscriber management функции, които обикновено се вграждат в три различни мрежови устройства. Също така предоставя поддръжка на Mobile IP, P2P traffic analysis and management и Session Border Gateway функционалност. Комбинирането на тези функционалности в една платформа води до  опросяване на дейностите по поддръжка на мрежата и съответно цялостните оперативни разходи и улеснява внедряването на нови услуги по опростен, контролиран и надежден начин.

Платформата SM 480 Metro Ethernet Service Transport е проектирана така, че да опростява мрежовата архитектура и понижава цялостната инвестиция за развитие на мрежата, както и да унифицира и ускорява конвергенцията на фиксирани и мобилни мрежи.

NetOp Policy Suite е интегриран в продуктовото семейство на SmartEdge и улеснява внедряването на нови услуги с добавена стойност като IPTV, video on demand, VoIP и услуги нуждаещи се от високоскоростен интернет. Комбинирайки в себе си функции за управление на сесии, услуги, абонати и мрежови характеристики, NetOp Element Management увеличава ефективността на мрежата и намалява оперативните разходи свързани с поддръжката.

Атрактивните и печеливши услуги

Доставчиците на услуги разбират, че постигането на максимални печалби и приходи от абонатите е обвързано с предлагането на нови услуги. Ключовата възможност се намира в капитализирането на персоналната и интерактивна природа на широколентовата свързаност и IP.

IPTV и видео услугите заемат водеща позиция в плановете за предоставяне на нови услуги при много доставчици. Те са и основната причина за настоящата вълна от модернизация на инфраструктурата. SmartEdge MSER оперира в агрегационните точки на мрежата, предоставяйки възможности за обработка на високоскоростен трафик. Това позволява на доставчиците на услуги да предлагат рентабилни и многообразни широколентови приложения.

Управление на ефективността и рисковете

Предложенията на Ericsson са съобразени с избраната от оператора мрежова технология, алтернативите за еволюция и изискванията на трафика в настоящия и бъдещи моменти. Проектирани с мисъл за ефективността, IP мрежовите решения на компанията са предварително тествани и утвърдени, което позволява скъсяване на времето на достигането им до пазара и спестяване на разходите по поддръжката.

Carrier-Class Operating System – операционна система за съвременни телекоми

SEOS е carrier-class, modular Operating System, която работи със SmartEdge и SM платформи. Системата всъщност е отражение на естествената еволюция на оперативните системи използвани в carrier-class мрежово оборудване. Това е дистрибутирана оперативна система, която поддържа множество мощни процесори и е проектирана с обичайна инфраструктура. SEOS е проектирана да бъде високо надеждна и да осигурява 99.999% (или по-добра) ефективност за постоянно работеща мрежа. SEOS осигурява оцеляване на системите при наличие на точка на срив и бърз рестарт след отстраняване на проблема. SEOS поддържа необходимите характеристики, които позволяват непрекъсната работа по отношение на трафичната обработка дори и при проблеми в модулите за контрол.

Предложението

SmartEdge фамилията предлага интелигентни мрежови устройства, проектирани с цел да улеснят и ускорят внедряването на широколентови услуги, да предоставят универсален модел на управление на трафика и абонатите независимо от големината на мрежата. Така се осигурява безпроблемен ръст на бизнеса както и безпроблемно създаване на нови услуги с добавена стойност. SmartEdge фамилията се състои от хардуерни и софтуерни компоненти осигуряващи следната функционалност:

   * Ethernet Aggregation

    * IP Edge Routing

    * Subscriber Management

С фокус върху подвижността, представянето и гъвкавостта, продуктовото портфолио на SmartEdge дава възможност на доставчиците да предоставят всякакъв обем IP услуги от следващо поколение.

Намаляване на цените

Операторите разбират, че IP им позволява да намалят оперативните си разходи драстично чрез консолидиране на многобройни мрежи за услуги в една широколентова мрежа.  Ericsson IP Networking продуктите също така позволяват нови възможности и услуги, които в основата си рационализират операциите, а именно:

    * Една единствена точка за управление на услугите намалява оперативните усилия и улеснява интегрирането в съществуващи операционни модели и OSS среда

    * Резервирана архитектура осигуряваща безпроблемно предоставяне на услуги с високи изисквания към качеството на преносната среда – телевизия и гласови комуникации

    * Модулна оперативна система, позволяваща бързото достигане до пазара на нови характеристики и функционалности

    * Изцяло програмируема широколентова IP машина, позволяваща внедряването на нови хардуерни функции и разширен капацитет, без да е необходимо да се закупуват и инсталират нови хардуер системи.

    * Ръст по три направелния – потребители, услуги и честоти, без те да са взаимно свързани

    * Намаляване на цените чрез възможността да се управляват абонати, сметки, честоти и услуги (динамично селектиране на услугите)

    * Ефикасна, сигурна и рентабилна поддръжка на цялостния транспортен модел

    * Висока възвръщаемост на инвестициите

    * Мулти-вендор и мултитехнологична (DSL, cable, wireless, FTTx, ATM, frame relay) съвместимост

Гъвкава мрежа

Вместо просто да се фокусират върху краткосрочни инфраструктурни изисквания за определена нова услуга, операторите разбират важността от избора на гъвкава архитектура като SmartEdge MSER платформа за доставка на всички услуги, с цел да адаптират пълния набор от ново появяващи се приложения.

Коментар