Родителите не подозират какво правят децата в уеб

Излиза, че родителите не подозират какво правят техните наследници онлайн, било то през компютъра или мобилния телефон, на какви рискове са изложени и какво може да смути младежкото им ежедневие. Около половината от родителите не знаят, че детето им може да е обект на кибертормоз, получател на секстинг съобщения или волен или неволен свидетел на порнография – включително и на кадри на секс с насилие.

Данни от общоевропейско проучване на децата и интернет навиците им бе представено днес по време на кръглата маса "Е-детство: методики за изследване и законодателна рамка за закрила на децата в онлайн среда", организирана от Националния център за безопасен интернет при Фондация приложни изследвания и комуникации. Проучването е проведено сред 23 хиляди деца от 23 европейски страни, като включва и интервюта с родителите на всяко от децата.

41% от родителите нямат представа дали наследниците им са виждали сексуални изображения онлайн. 24% от мамите и татковците не знаят да е имало такъв случай с детето им.

В същото време проучването показва, че 23% от децата на възраст от 9 до 16 години са виждали сексуални изображения онлайн и офлайн. Най-вече това са момчетата около 13 г. Разнообразието на вижданите от децата материали е голямо – като се започне от голи хора, мине се през хора, правещи секс, и полови органи, и се стигне до насилствен секс.

Изненадващо родителите на момичетата са по-малко информирани за това дали щерките са виждали порнография из уеб.

56% от родителите нямат представа дали децата им са подлагани на кибер-тормоз. От анкетираните деца 19% споделят, че са преживели тормоз онлайн или офлайн, а 12% признават да са тормозили други деца. Сред момичетата на възраст 13-16 г. има най-много жертви на кибер-тормоз. Най-често той се реализира чрез социални мрежи и месинджъри.

52% от родителите нямат представа дали децата им са били получатели на секстинг послания. Секстинг се нарича обменът на кратки съобщения – например чрез SMS, скайп или през чат – с откровено сексуално съдържание, сексуални покани и други секс-теми.

Пак над 50% е делът на родителите, които нямат идея дали отрочето им е ходило на среща на живо с човек, когото познава само от интернет. 29% от децата споделят, че са имали срещи с непознати, с които са влезли в контакт онлайн. Най-често хлапетата са се срещали с един или двама души, "намерени" в интернет, но има такива, които са осъществили по 5 и повече срещи. В над половината от случаите "непознатият" е някой приятел на приятел или познат на роднина.

Все пак проучването сочи, че 43% от децата, ходили на срещи на живо, са се срещали с напълно непознати хора.

Коментар