Китай блокира достъпа до WikiLeaks

Китай безцеремонно блокира достъпа до част от съдържанието на WikiLeaks – нашумялия сайт, който публикува компрометираща информация за висшите военни и политически кръгове.

В допълнение, властите в страната забраниха и достъпа до някои новинарски ресурси, които описват на китайски език съдържанието на публикуваните документи, предаде АП.

Предприетата мярка цели да предотврати влошаване на американско-китайските отношения, е официалното обяснение от Пекин.

В един от 250-те хиляди секретни документа се говори за хакерската атака срещу Google и други големи интернет компании в Китай. Твърди се, че зад атаката стои китайското правителство и, че в нея са привлечени дори кибер престъпници.

Междувременно, основателят на WikuLeaks Джулиан Асандж обяви, че през януари ще изнесе компрометираща информация за голяма американска банка. Очаква се скандалът да достигне мащабите на този с корпорацията Enron през 2001 г.

Интерпол обяви за международно издирване Асандж, чието местонахождение е неизвестно. Това означава, че ако властите в някоя от 188-те страни, членуващи в Интерпол, открият Асандж на своята територия, те трябва да го арестуват.

Коментар