Роботи се възпроизвеждат сами

Немски учени създадоха роботи, които са способни да се възпроизвеждат сами, без участие на човека. Иновацията Genetic Robots, дело на Института по машиностроене и автоматика Фраунхофер, дебютира на изложението Euromold във Франкфурт.

Роботът може да се превъплъщава в произволни форми с цел изпълнение на определени цели. Това се постига чрез „генетични” алгоритми, разработени от американски учени в рамките на проекта GOLEM, разкрива сайтът на института Фраунхофер.

Формулите, доработени от швейцарската компания i2p, имитират процес на естествена еволюция, която протича като адаптация към екологичните фактори, задавани от проектантите на робота.

Така например, ако искате роботът да ходи максимално ефективно, то машината сама ще вземе предвид всички съпътстващи условия за това, както и силата на тежестта и триенето, наличието на вода и други фактори.

Понякога роботите могат да генерират идеи, които не са идвали на ум дори и на най-опитните специалисти, признават разработчиците. Очаква се Genetic Robots да намери приложение в най-различни области, вкл. производство, разузнаване, пренасяне на стоки и техническо обслужване.

по темата: „Роботи се възпроизвеждат сами”

добавете коментар...

  1. Ben

    Скайнет е близо !!!

  2. Потър, Хари

    Време е братя Уашовски да направят още една трилогия която ни връща преди Матрицата, така както видяхме предисторията в междузвездни войни 🙂

Коментар