По-евтини и удобни стават сторидж решенията за малкия бизнес

Производителите на системи за съхранение на данни невинаги разбират нуждите на малкия бизнес. Затова и понякога се появяват оферти за “евтини” сторидж системи с цени под 100 000 долара или SAN решения, “готови” за малкия бизнес…
Повечето от доставчиците в този сегмент обикновено редуцират възможностите на своите продукти от корпоративен клас, така че да ги пригодят за дребните фирми. Но технологичната култура на малкия бизнес е коренно различна от корпоративната.
Типичната малка фирма не разполага с ИТ персонал, който да внедри и управлява сравнително сложно SAN решение (Storage Area Network). В най-добрия случай във фирмата има един ИТ специалист, а ако не – шефът се бори с компютърните проблеми, когато намери време за това.
Добрата новина от изминалата 2006 година е, че на пазара започнаха да се появяват системи за съхранение, които наистина могат да бъдат определени като лесни за използване и сравнително евтини. Цените на сторидж устройствата паднаха при някои доставчици под 1 долар за гигабайт (GB).
Един такъв продукт е системата Buffalo TeraStation от тип NAS (Network Attached Storage), която предлага 2 терабайта (TB) и струва на американския пазар около 1700 долара.
Малко по-скъпа като цена на гигабайт, но и с повече възможности е системата Hammer Z-Series на Zetera с капацитет 1 TB и цена под $1300. Тя има характеристики на системи от висок клас, като е по-производителна и предлага по-добри възможности за разширение.
Сякаш най-близо до идеала за сторидж, предназначен за малкия бизнес, е системата ReadyNAS NV на компанията Infrant. Това устройство се инсталира и пуска по възможно най-лесния начин, така че малката фирма да не изпита никакви трудности. Цената му варира от $1 500 за 750 GB до $2 200 за 2 TB.
В играта се вписва много добре и Apple Computer. Нейният сървър Xserve с два двуядрени процесора Xeon струва около $3000 долара. Машината включва три твърди диска (с капацитет до 2,25 TB), оптичен драйв, множество портове и неограничен брой лицензи за Mac OS X Server. Към сървъра може да се добави RAID масив на Apple, който осигурява до 7 TB сторидж на цена от $6 000.
Повечето анализатори прогнозират, че добрите новини в сегмента ще продължат и през 2007 година. Малкият бизнес може да очаква системи за съхранение на данни с по-високи нива на автоматизация и на още по-ниски цени.

Коментар