Градим ВЕИ паркове в конфликт с природата

България е сред страните, които се нареждат на едно от последните места в Европа от гледна точка на намаляване на CO2 емисиите. Икономиката на страната се отличава с много високи нива на енергийна интензивност, както и с липса на каквото и да е прилагане на климатичните норми към момента.

Това са част от изводите от нова измервателна схема, наречена „Барометър на климатичната политика в ЕС” и разработена от международната природозащитна организация WWF и компанията Ecofys.

Според барометъра, европейските страни предприемат едва една трета от стъпките, които ще им помогнат да трансформират икономиките си в нисковъглеродни. За да се случи това до 2050 г., както е планирано според европейските решения и цели, вредните емисии трябва да се намалят с 80-95% спрямо нивата им от 1990 г., съобщи GreenTech.bg

„България набляга основно на разработването на големи проекти с възобновяеми енергийни източници, които за съжаление често са в конфликт с природата и европейските директиви. Те са и в противоречие с концепцията за диверсификация на енергопроизводството – много, но малки ВЕИ инсталации за енергийно независими общности и населени места. България е готова да отдели колосални средства за нови енергийни проекти, а не предвижда никакви сериозни действия за повишаване на енергийната ефективност на сградите и икономиката”, обясни Георги Стефанов, експерт по климатичните промени на WWF в България.

Барометърът и анализът на данните от него са критични не само към България.

“До 2050 г. парниковите газове в цялата европейска икономика трябва да се намалят значително. Ще се наложи страните-членки да направят обстоен анализ на политиките си и да определят слабостите. Необходимо е сериозно внимание върху въвеждането на добри практики, като 40% от резултатите имат за опорна точка европейското законодателство”, коментира Джейсън Андерсън, ръководител на направление „Климат и енергийна политика” в офиса за европейска политика на WWF в Брюксел.

Коментари по темата: „Градим ВЕИ паркове в конфликт с природата”

добавете коментар...

  1. отровен

    Не е нужно да си експерт за да видим че в БГ посто няма енергийна ефективност.нивото на мислене и респ. на работа е застинало някъде далече назад във времето.Управници алчни, народът прост, резултати няма.Тряблва да признаем на целия свят че сме тъпи и да копираме чуждото законодателство, да внесем чуждо мислене и ноу – хау, а защо не и чужденци да ни работят.Помнете ми думата: никога няма да се оправим………………..

  2. подслушван

    Самият факт че в момента вземсто да гони престъпниците полицията подслушва и разчита само на това за да може да осъди някого…какво говори.

Коментар