ЕК ще преразглежда роуминг-условията

Еврокомисарят Нели Крус обяви, че по-късно този месец ще стартира широко обществено допитване относно роуминга в ЕС. То ще бъде включено в прегледа на ефективността на настоящите правила на ЕС относно роуминга който следва да е готов преди края на юни 2011 г., стана ясно на срещата на Съвета по телекомуникациите на ЕС в петък.

"Регламентът на ЕС за роуминга е голям успех, носейки значителни ползи за потребителите – гражданите на ЕС", отбеляза Крус, но посочи, че в същото време "няма реална конкуренция при роуминг услугите".

Доклад на Еврокомисията относно състоянието и развитието на роуминг услугите в рамките на ЕС показва, че въпреки че потребителите се възползват от по-ниските цени за роуминг (50% по-евтини за гласови повиквания и 60% по-евтини за SMS), благодарение на регламента за роуминга, все още не е налице един истински конкурентен вътрешен пазар на роуминг услуги.

Потребителите също така все още не могат да усетят ползите от регламентираното намаляване на разходите на едро за роуминг на данни.

Една от основните цели на Цифровия дневен ред на Европа е да се създаде един добре функциониращ единен пазар на телекомуникационни услуги, при който разликата между националните тарифи и роуминг тасите да се сведе до нула до 2015 година.

Коментар