Internet Explorer 9 става още по-сигурен

Microsoft добави нова характеристика за сигурност в своя браузър Internet Explorer 9, който все още е достъпен само за тестови цели. Усъвършенстваната функция ще позволи на потребителите да предотвратяват проследяване на тяхната активност по време на браузване от страна на посещаваните сайтове.

Функцията използва списък, който казва на браузъра които елементи от страниците могат и кои не могат да бъдат блокирани за проследяване. Това включва най-различни елементи – от реклами до вградени уидгети, съобщи CNET News.

Новата характеристика за сигурност ще бъде налична в кандидат финалната версия на IE9, която се очаква в началото на следващата година, става ясно от съобщение в блога на браузъра.

Списъкът Tracking Protection List (TPL) съдържа уеб адреси, които браузърът ще достъпва само ако потребителят се опита да ги посети директно като кликне на връзка към тях или напише адреса им. Като ограничава обръщанията към тези сайтове от други уеб страници, TPL възпрепятства събирането на информация от тези сайтове.

Функцията наподобява познатия списък "Do Not Call" в телефоните. Тя допълва други подходи за контрол в браузърите.

Повечето потребители не ги е грижа кой може да проследява тяхната уеб активност. Въвеждането на новата функция е провокирано именно от това, коментира ръководителят на проекта IE9 – Дийн Хакамович.

Списъкът TPL няма да заместви функцията InPrivate филтриране, която е налична в IE8. Освен това новата характеристика ще се активира като опция, а няма да бъде задавана по подразбиране.

Даунлоуд: Internet Explorer 9 (Platform Preview)

Коментар