Близо 100% от длъжниците са обещали да си платят данъците

99% от хората, които дължат данък върху доходите, са казали на служителите от колцентъра на НАП, че ще предприемат действия, за да го платят. Това става ясно от анализа на данните от кампанията на НАП за напомняне по телефона за просрочени задължения по данък върху доходите на физическите лица.

Целта на кампанията беше да се напомни на около 2000 човека, че са декларирали данъци в размер на близо 1,9 млн. лв., но са пропуснали да ги заплатят в законово установения срок, поясни приходната агенция.

От проведените разговори е станало ясно, че около 14% от клиентите на администрацията не са платили задължението си поради липса на финансови средства. Други 422-ма клиенти на НАП са казали пред служителите от колцентъра, че не са покрили дълговете си поради липса на информация. В същото време десет човека са заявили, че не желаят да заплатят своите задължения.

От НАП напомнят, че от началото на годината беше въведена нова практика при събиране на по-малки дългове към хазната, при които разходите по принудително изпълнение са равни или превишават стойността на вземането на държавата. В тези случаи обаждането от колцентъра на НАП спестява значителни средства от разходите по изпращане на покани, работни заплати на публични изпълнители, както и значително съкращава времето за уведомяване на длъжника.

Средната стойност на едно изходящо обаждане от колцентъра на НАП е 30 стотинки.

Коментар