Копи-БГ иска прецизиране на промените в ЗАПСП

Творческите организации в България очакват създаване на работна група за прецизиране на промените в Закона за авторското право и сродните му права, съобщиха от сдружение Копи-БГ, в коeто членуват Музикаутор, Филмаутор, Театъраутор, Профон и Артистаутор.

Законът за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) бе приет на първо четене в Парламента на 7 декември с 60 гласа „за”, 24 „против” и 8 „въздържали се”. Сдружението Копи-БГ, което отговаря за събиране и разпределение на компесационните възнаграждения по чл.26 от закона, призовава народните представители да уважат гласа на правоносителите и творците и да вземат предвид мнението им между първо и второ четене на законопроекта.

„В приетия на първо четене проект има няколко текста, които ще бъдат пагубни за системата за колективно управление на права в България, носят риск от санкции от страна на Европейската комисия и пряко ще ощетят както милионите български и международни правоносители, представлявани от нашите организации, така и българската култура, тъй като ще лишат Националния фонд „Култура” от реални финансови приходи, ако бъде отменен чл.26 от закона”, се казва в разпространено днес писмо до медиите.

Във фонд „Култура” вече постъпват приходи от събраните от Копи-БГ компенсационни възнаграждения. В същото време от сдружението подчертават, че са твърдо „за” промени в ЗАПСП, за да може той да бъде работещ и да защитава ефективно авторското право и сродните му права.

Отпадането на чл. 26 бе обяснено от институциите, отговорни за настоящия текст на законопроекта, с изчакване на решение на Европейския съд по казус, свързан с компенсационните възнаграждения при разрешеното от закона копиране на произведения за лично ползване. Копи-БГ напомня, че Европейският съд вече се произнесе с решение в полза на правоносителите, а на 4 ноември сдружението предложи на вниманието на Цецка Цачева и членовете на Комисията по културата, гражданското общество и медиите към НС изменения в текста на чл. 26, които напълно отразяват препоръките на Европейския съд.

Чл. 26 ще бъде върнат в Закона за авторското право и сродните му права между първо и второ четене, съобщи по-рано председателят на Комисията по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова. Копи-БГ настоява вариантът на текста в този член да бъде съобразен с добрите европейски практики и предложенията на творческите организации, за да може да гарантира събираемостта на справедливо компенсационно възнаграждение за правоносителите.

Част от останалите искания на сдружението са: драстично завишаване на санкциите за нарушители на Закона за авторското право и сродните му права, както и прецизиране на текстовете в чл. 40, регламентиращи дейността на организациите за колективно управление на права.

Копи-БГ очаква в най-кратък срок преди второ четене на законопроекта, Парламентът да насрочи съставяне на работна група с участието на представители на правоносителите, която да обсъди и коригира текстовете на Закона за изменение и допълнение на ЗАПСП.

Коментар