Телекомите искат да делят разходи с Google и Facebook

Големите мобилни оператори в Европа поискаха най-мощните онлайн компании като Google и Facebook да инвестират в развитието на интернет мрежите. Мотивът им е, че мобилните и интернет приложения „изяждат” все повече от пропускателната способност на интернет. Недостигът на ресурс принуждава операторите да влагат средства за модернизиране на интернет точките и да изграждат нови мрежи, предадe Блумбърг.

Зад искането стоят France Telecom SA, Telecom Italia SpA и Vodafone Group Plc. Те предлагат част от разходите за изграждане на инфраструктурата на интернет да бъдат прехвърлени към онлайн компаниите, на чиито услуги се пада най-голям трафик – освен Google и Facebook сред тях е и Apple.

В момента интернет компаниите използват безплатно мрежите на операторите. Потребителите плащат само за използвания трафик по избрана тарифа. Според операторите обаче, тези средства са недостатъчни за покриване на разходите за изграждане на нови мрежи при запазване на досегашните маржове на печалба.

Броят на мобилните интернет потребители в Източна Европа расте средно с 15% на година, като се очаква до 2014 година да достигне 270 милиона души, по данни на Canalys. За да удовлетворят потребностите им, операторите трябва да увеличат инвестициите в изграждане на интернет-инфраструктура с 28% към 2014 г., спрямо 3,7-те милиарда долара през 2009 г.

по темата: „Телекомите искат да делят разходи с Google и Facebook”

добавете коментар...

  1. Batezuzi

    Еми като искат да си задържат %та печалба да си дигнат цените ако им стиска или да ограничат инвестициите и да предлагат по-лоша услуга на клиентите. Имат избор, но искат някой друг да носи отговорност.

  2. Комуник. спец

    Мдаа, май в САЩ позабравиха времената от антимонополното си законодателство от 60-тег., когато са разбили AT&T на множество локални Беллчета, а АТ&Т са останали далекосъобщителна фирма?! До 1996г. комуникационните оператори не си и помисляха за ТВ и т.нар. сега производство на съдържание. Но… комисията им FCC разреши тая конвергенция, с аргумента че пазарите им са силно раздробени и наситени и няма да има Злоупотреби. Свободен Пазар. Но явно на определени периоди, МЪРЗЕЛА надвива и съдава окрупнени монополисти. И трябва малко общръщане на стратегията – малко антимонополна забрана – лекарство за отслабване. По-точно срещу Мързел!
    Това дърво тук си го ядем отдааавна – все пак и 45г. НЕ СТИГАТ! Вкусно ни е …
    В ЕС имат друго разбиране в момента – поста по-напредничаво от САЩ – има т.нар. НЕУТРАЛНА СВЪРЗАНОСТ. И тоя тедо предлага и поддържа тръба, няма право да наднича какво върви по нея! И в САЩ ще стане – Мързела съдава Проблеми… 😉

  3. Добра стратегия

    🙂 Мда, сирената са толкова вкусни, че се налага да плащам повече за тях. Затова предлагам производителите на сирена да ми поемат разходите :)))

Коментар