Apache се оттегли от Java комитет

Независимият фонд Apache Software Foundation (ASF) обяви, че излиза от изпълнителния комитет на Java Community Process (JCP). Този ход слага край на десетгодишно партньорство между двете организации.

ASF напуска JCP, заради несъгласие с предложенията на Oracle за развитие на Java 7 и 8. На практика ASF изпадна в изолация при гласуването, като получи подкрепа само от Google и един независим участник.

Фондът ще отзове своите представители от всички работни групи на JCP, което означава пълен отказ на Apache от участие в по-нататъшна разработка на откритите спецификации на Java.

ASF гледаше на гласуването за Java 7 и 8 като на последен шанс да защити отворения характер на JCP. Нееднократно организацията обвиняваше Oracle в нарушаване на правилата на споразумението JSPA (Java Specification Participation Agreement) и принципите на отвореност на JCP, защитавайки свои комерсиални интереси.

Конфликтът се корени в отказа на Oracle да предостави на ASF необходимите инструменти за сертифициране на Harmony – собствената й независима реализация на Java. Според ASF, резултатите от гласуването за Java 7 и 8 показват, че повечето членове на изпълнителния комитет на JCP не искат да поддържат Apache и други разработчици в борбата им да създадат независима версия на Java.

Оттеглянето на ASF може да нанесе сериозен удар на JCP, лишавайки организацията от необходимия кредит на доверие. ASF поддържа няколко важни за Java обществото проекта като Tomcat, Ant и Geronimo. Дори и в Oracle са разтревожени от оттеглянето на ASF от JCP – вицепрезидентът на компанията Адам Месингeр призова Apache да преразгледа своето решение и да се завърне в JCP.

Коментари по темата: „Apache се оттегли от Java комитет”

добавете коментар...

  1. 123

    Свясстната алтернатива на MySQL е PostgreSQL.

  2. Димитър П.

    Проблемът с тези отделяния е, че ако те продължат да развиват Harmony, това няма да е законно, по смисъл че тяхната Java VM няма да е сертифицирана. Абсолютно съм съгласен с Apache, но смятам, че по този начин те на практика излизат от Java бранша.

  3. c111100101

    Разработчиците на MySQL вече работят по нов свободен проект.

  4. Апач

    Ами браво на апачите! Оракъл хем са се ояли, хем продължават да тровят отворения софтуер. Дано поне се появи свястна алтернатива и на MySQL…

Коментар