Обявиха инвестиционните проекти”2010

Четири дружества получиха приза "Инвеститор на годината 2010" в традиционния конкурс на Българската агенция за инвестиции. На церемония тази вечер в столичния хотел „Шератон" бяха наградени „Агрополихим АД, „Ветроком” ЕООД, „Ей и Ес – 3С Марица изток І” ЕООД и „СОК Камчия ЕАД”.

„Тази година беше различна, но не толкова лоша, колкото се опасявахме в началото на мандата си", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него, предприетите от МИЕТ, БАИ, бизнеса и партньорите на правителството стъпки са допринесли за това икономическата ситуация в България в периода на кризата да е по-добра спрямо съседните й страни.

Наградените инвестиционни проекти са реализирани през последната година. Те залагат преди всичко на внедряване на високи технологии, което е в съответствие с визията на правителството за интелигентен и устойчив растеж на икономиката, посочиха от МИЕТ.

Проектът на „Агрополихим" АД, Девня включва изграждане на нова автоматизирана изпарителна инсталация, пречиствателна станция, ново депо за фосфогипсов отпадък и други. Общата стойност на инвестицията е 31.7 млн. лева.

„Ветроком" ЕООД  бе отличен за изграждане на вятърен парк в община Казанлък на стойност 164 млн. лв.

ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е един от най-големите инвестиционни проекти в България (1,3 млрд. евро). Отличеният проект е за изграждане на нова топлоелектрическа централа на лигнитни въглища, а вложените инвестиции през 2010 г. са на стойност 277 млн. евро.

СОК „Камчия" ЕАД, Бургас, получи приз за изграждането на международен детски санаторно-оздравителен комплекс, в който през годината са инвестирани 53.3 млн. лв.

По думите на министър Трайков, един от основните приоритети на правителството е привличането на инвестиции – без значение в долари, евро или юани, и създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса.

Коментар