Загубите от изчезнали лаптоти възлизат на $2,1 млрд.

Над 300 бизнес и други организации са изгубили повече от 86 000 мобилни компютъра на зашеметяваща стойност от 2,1 милиарда долара, разкри проучване на Intel и института Понемон.

По-голямата част от тези компании, притежаващи значителни количества поверителна информация на своите лаптопи, не предприемат дори базови предпазни мерки за сигурност като криптиране, съхранение на данните и на друг носител (back-up) и технологии за предотвратяване на кражба.

Загубите са в резултат от изтичане на данни, изгубена интелектуална собственост, намалена продуктивност и юридически и регулаторни глоби и други.

Според изследването, вероятността служителите да изгубят лаптопите си, или те да им бъдат откраднати е между 5 и 10%, в зависимост от индустрията, в която оперира компанията, в рамките на предполагаемия 3-годишен цикъл на живот на компютрите.

От 11-те изследвани индустрии, най-голям брой изгубени или откраднати лаптопи е регистриран в образователните и изследователски институции – малко под 11% от наличните им мобилни компютри. Финансовите институции се представят най-добре, отбелязвайки само малко над 5% липсващи компютри.

Основните методи за запазване сигурността на мобилните компютри – криптиране на информацията на твърдия диск, съхранение на данните на резервен носител и технологии за предотвратяване на кражба – са далеч от широка употреба. Докато 46% от изгубените системи са съдържали поверителна информация, поразително е, че само 30% от тези системи са били криптирани, и само 10% са разполагали с друга технология против кражба.

Може би най-изненадващото е, че 71% от изгубените лаптопи не са имали back-up, което означава, че организациите не само са изгубили чувствителна информация, но и всичката текуща работа също е изгубена.

Донякъде изненадващо, изследването потвърждава, че крадци са отмъкнали само 25% от изчезналите лаптопи, въпреки че има подозрения за кражба в други 15% от случаите. Останалите 60% са заведени като просто изчезнали.

Изследването анализира три основни типа среда, където служителите най-често се разделят със своите лаптопи: обекти от транспортната мрежа, например летища, ЖП гари или таксита; привидно безопасни локации като домовете, конферентните зали на други компании или хотелски стаи; и собствените им офиси.

Само една трета от случаите с изчезнали лаптопи се случват на транспортните обекти
. Обикновено се смята, че повечето лаптопи – малко над 40% изчезват или биват откраднати на места извън работното място.

Офисите на служителите са местата, на които изчезват 12% от лаптопите. Други 12% изчезват без обяснение. Само 5% от всички изгубени лаптопи са намерени.

Транспортните обекти обаче си остават предпочитан избор на крадците. За компаниите, регистрирали най-висок процент кражби сред броя изчезнали лаптопи, крадците са отмъкнали 48% на места от транспортната мрежа, докато само 27% са се случили на места извън офиса.

по темата: „Загубите от изчезнали лаптоти възлизат на $2,1 млрд.”

добавете коментар...

  1. Вальо

    Или по скоро 2.1 млрд долара печалба 🙂

Коментар