МВР намали с 14 млн. евро договора със Сименс

МВР и Сименс подписаха днес протокола за приемане на системата за издаване на новите лични документи. Цената на договора е намалена с 14 милиона евро и е въведена допълнителна гаранция от 3 милиона евро към вече съществуващата от 1,2 млн. евро, съобщиха от министерството.

Въвеждането на новата система беше съпътствано от редица сериозни проблеми. Началото на процеса трябваше да бъде сложено още в края на 2007 година, посочиха от МВР.

Вместо да се започне издаване на новите документи обаче, тогава са били променени условията на заданието.

След първоначалното намерение за централизирана система е взето политическо решение за децентрализирана система, несъобразено с оценките на експертите, твърди сегашното ръководство на МВР.

Практиката в повечето европейски страни е документите да се издават в централизирана система. Технически това крие по-малко рискове, а и финансово е по-рентабилно да се оборудва една производствена мощност с по-голям капацитет, отколкото 30 пункта в цялата страна, каза министър Цветан Цветанов.

„Предаваме една напълно функционираща система, отговаряща на всички международни изисквания за качество и сигурност и най-вече на шенгенските”, заяви Гизела Фукс от централата на Siemens AG.

Издадените до момента документи за самоличност с новата система са над 2,8 милиона, уточниха от вътрешното министерство.

по темата: „МВР намали с 14 млн. евро договора със Сименс”

добавете коментар...

  1. Лобизъм

    Ако се отстояваха държавни интереси, договорът изобщо не би трябвало да бъде сключен със Сименс. Една българска компания щеше да свърши работата в срок и за неколкократно по-ниска цена.

  2. Д.Цонков

    Браво, това май за първи път се случва. Този случай трябва да е за урок на всички корпорации, които искат да правят информационни системи във ведомствата. Да е за пример и на останалите ведомства как трябва да се отстояват държавните интереси.

Коментар