Рекорд за ефективност на органични соларни клетки

Най-новите органични фотоволтаични слънчеви клетки на Konarka са постигнали световен рекорд от 8,3% ефективност, обяви Националната енергийна възобновяеми лаборатория (NREL) на САЩ.

Това очевидно е много, много по-малко от рекордните 40 процента ефективност при неорганичните фотоволтаични соларни клетки. Но все пак резултатът си е най-високата производителност, регистрирана от NREL точно за този вид технология, пише GreenTech.bg.

Въпреки че предлагат много по-ниска ефективност от неорганичните фотоволтаични клетки, органичните соларни клетки (OPV) са по-евтини за производство и са много леки и гъвкави. Това ги прави подходящи за по-широк спектър от приложения от твърдите слънчеви клетки, включително за крайни решения като облекла и чанти.

Konarka произвежда органични фотоволтаични  соларни клетки под името Power Plastic от няколко години насам. Клетката се състои от няколко тънки слоя, фото-реактивен печатен слой, прозрачен електроден слой, пластмасова подложка и защитен опаковъчен слой. Плоскостите могат да бъдат произведени с размер до 152 см ширина и почти всякаква дължина.

Konarka не произвежда потребителски продукти на базата на своите соларни фотоволтаични клетки, а вместо това осигурява материал за други компании, които могат да интегрират соларните системи в своите продукти.

В момента тези органични PV клетки се вграждат в продукти като фенери, раници, чанти, чадъри за кафенета и др. В процес на изпитание са модификации за прозорци и окачени фасади.

Коментар