Stuxnet.A признат за най-смел вирус

Най-смелият вирус през 2010 година е Stuxnet.A, сочи обобщаващият доклад на компанията за сигурност PandLabs. Зловредният код е разработен с цел да атакува системи за диспечерско управление и събиране на данни.

Stuxnet.A използва пролуки в системата за сигурност на Microsoft USB, за да получи достъп до самото ядро на атомните електростанции, отбелязват експертите.

Годишният доклад на PandaLabs представя заплахи, които са успели да привлекат през годината най-голямо внимание към себе си. Общо, през 2010-а са открити над 20 милиона нови образци на зловреден код.

Анализът отделя особено внимание на HellRaiser.A за Mac. Това е програма за отдалечен достъп, която поразява само Mac системи, като иска разрешение от потребителя да се инсталира на компютъра. Ако й бъде позволено това, зловредната програма получава пълен отдалечен достъп до Mac-a и може да изпълнява множество функции, вкл. отваряне на оптичното устройство.

PandaLabs отдава заслуженото и на Bredolab.Y – вирус, който се маскира като съобщение от службата за поддръжка на Microsoft, приканващо потребителя спешно да инсталира нов патч за сигурност на Outlook.

При инсталиране на Bredolab.Y обаче компютърът се заразява с фалшив Security Tool, който натрапчиво предупреждава, че системата е инфектирана и трябва да си купите един или друг антивирус. Дори и потребителят да плати, той никога няма да получи програма за сигурност, нито пък ще му бъдат върнати парите.

Коментар