Интересът към зелени инвестиции спада

След като през последните няколко години беше „гореща зона“ за инвестиции на рисков капитал в САЩ, сферата на зелените технологии постепенно започва да губи интереса на инвеститорите.

Американската национална асоциация за рисков капитал публикува резултатите от проучване сред рисковите инвеститори и предприемачи, което показва, че само 38% очакват зелените инвестиции да нарастват и през 2011 година. 40% от анкетираните очакват потокът от пари към зелени разработки да намалее, съобщи GreenTech.bg.

Причина за „захлаждането“ са притесненията от свръхинвестиции и получаване на „балон“, който може да гръмне подобно на дот-ком балона през 2000 г. Затова едва 28 процента от анкетираните виждат зелените технологии като „пенлива“ сфера за капиталовложения през следващата година.

Вместо това на най-голям интерес за инвестиции в момента се радва… интернет. Това показва проучването, което се прави заедно с Dow Jones VentureWire.

В своеобразната класация именно потребителските интернет технологии се разглеждат от инвеститорите като най-гореща зона. На второ място по привлекателност се нареждат софтуерните системи за „облака”.

Запитани кой сектор ще е най-добре през 2011 г., мнозинството инвеститори (69%) са посочили информационните технологии. Според 19%, върхът ще бъдат биотехнологиите, а едва 12 процента предвиждат най-сияйно бъдеще за еко-технологиите.

По-различно е мнението на анкетираните фирмени шефове, според които чистите технологии може би ще са малко по-добре от други сектори.

Коментар