Русия със собствен аналог на iPhone

Путин е горд с руската разработка на смартфон с двойна система за навигация

След като реши да внедри родни Linux-разработки в държавната администрация, Русия се похвали и със собствен смартфон, аналог на епълския iPhone.

Една от основните теми във вчерашната руска преса е подаръкът, който премиерът Владимир Путин получи от шефа на АФК „Система” Владимир Евтушенков. Това бе смартфон с поддръжка на GPS и ГЛОНАСС навигация.

РИА Новости цитира вицепремиера Сергей Иванов, който твърди, че точността на подобна двойна система е 93%, докато само при използване на GPS точността е 64%.

Първият телефон с ГЛОНАСС съответства по функции напълно на iPhone 4. Първоначално ще бъдат пуснати около 500,000 броя от устройството на цена малко под 11,000 рубли, което е около 365 долара, разкрива Евтушенков.

Достигнахме европейско ниво. Нито една компания в Европа не произвежда микрочипове под 90 нанометра”, допълва шефът на АФК „Система”.

Путин пък предлага продажбите да започнат на 8 март, предвид женския празник. “Жените ще могат точно да определят къде се намират мъжете им”, шегува се премиерът.

Телефонът е съвместна разработка на ОАО „Ситроникс”, Qualcomm и ZTE. Очаква се в бъдеще да бъдат предложени още модели, които да формират цяла линия.

В разработката на 90-нанометровия чип, който е в основата на руския аналог на iPhone 4, са инвестирани 250 милиона долара. АФК „Система” планира през следващата година да създаде чип и по 45-65-нанометрова технология.

Коментар