Windows 8 с акцент и върху игрите

Microsoft ще се опита да засили позициите си на пазара за игри с новата операционна система Windows 8. В нея ще бъде поставен акцент върху игрите, съобщи electronista.com.

Игрите ще станат не просто важен, а ключов компонент за операционната система, споделя разработчик, ангажиран в проекта. Подробности за плановете на Microsoft обаче не се съобщават.

Още по темата:  
Windows 8 може да има 3D интерфейс  
Нова антипиратска защита в Windows 8  
Windows 8 ще бъде шокиращо различна  

Компанията периодично подобрява игровата функционалност на своите операционни системи. В Windows 95 се появи поддръжка на DirectX, а във Vista – специален раздел "Игри". До този момент обаче все още няма удобен интернет магазин за игри в Windows, а геймърските компоненти на Windows Live са опция.

Пазарът на игри за РС се контролира от платформата Steam на Valve Software. На нея се осъществяват зареждания на игри, многопотребителски игри и други възможности, които липсват на ниво система в Windows.

В последните пет години Microsoft поставя акцента върху геймърската конзола Xbox 360, което носи риск от упадък на игрите за Windows. Това, от друга страна, засили позициите на Apple. Версията на Steam за Mac, например, дава възможност на много потребители на платформата да играят същите игри, с които разполагат и потребителите на Windows, без при това да им се налага задължително да купят ново копие.

Продажбите на Windows 8 ще започнат най-рано в края на 2012 година. Системата ще включва редица нововъведения, като например 3D интерфейс, поддръжка на интегрирани камери, оптимизация за таблети и др.

Коментар