Екологична машина създава дъга

Има няколко неща, които всички обичат да виждат – едно от тях е голямата, пъстроцветна, величествена и така мимолетна дъга в небето. Но сега, благодарение на един умен професор, тези цветни ленти на светлината са по-достъпни, пише GreenTech.bg.


снимка: Джереми Остин, Creative Commons

Майкъл Маккийн от университета във Вирджиния е прекарал последните 8 години, работейки върху изобретението си – екологична машина за правене на дъга. И точно като естествената си сестра, тази „синтетична“ дъга се произвежда по екологичен начин.

Човек би се зачудил защо професорът, изобретил машина за дъга, се е борил да създаде този генератор на цветното явление, когато природата го показва безплатно – но МакКийн настоява, че не се надява по този начин да се сдобие с имане.

Ето част от един доклад за „Проект дъга“:

МакКийн, бивш жител на Център Бемис и професор в университета Вирджиния, провежда тестове за създаване на дъга от 2002 г. насам. В Бемис е било поръчано на МакКийн да създаде тази система, монтирайки инсталацията върху местно съоръжение това лято, с цел да привлече вниманието на обществото и да ангажира центъра за широк кръг от разговори с общностите в Омаха.

„Проект дъга“ използва серия от мощни помпи и дюзи, за да разпръсква вода във въздуха, създавайки условията, необходими да се появи дъга. Комерсиалното съоръжение за напояване е проектирано да генерира плътна стена от вода, която имитира дъждовна буря, а слънцето свършва останалата част от работата.

За да бъде системата екологична, МакКийн използва дъждовна вода, събрана от покривите, а машината, която изпомпва водата, се захранва с помощта на слънчева енергия.

Коментар